Evlilik Hizmetleri 16 Ağustos 2023, 16:33
DAMAL BELEDİYESİ EVLENDİRME MEMURLUĞUNCA YÜRÜTÜLEN EVLENME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN BİLGİLER
Evlendirme işlemleri 8.12.2001 tarihli ve 24607 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4721 sayılı Medeni Kanun ile 7.11.1985 tarihli ve 18921 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Evlendirme Yönetmeliğine göre yürütülür. Buna göre;
On sekiz yaşını doldurmuş ve mahkemece koruma altına alınmamış olan erkek ve kadın birey başka bir kimsenin rızası veya iznine bağlı olmaksızın evlenebilir.
On yedi yaşını tamamlayan erkek ve kadın birey anne ve babanın, anne ve baba yoksa vasi veya vesayet makamının izni ile evlenebilir.
On altı yaşını dolduran kadın ve erkek birey hâkimin izni ile evlenebilir.
On altı yaşından küçük olanlar hiçbir şekilde evlenemez.
Evlenmeleri anne ve baba veya vasinin rızasına bağlı olanlar, müracaat sırasında evlenme beyannamesine söz konusu izne (rızaya) ilişkin belgenin de eklenmesi zorunludur. Rıza belgeleri, noter huzurunda düzenlenebileceği gibi anne ve baba veya vasi tarafından bizzat evlendirme memurunun huzurunda da imzalanabilir.
MÜRACAAT
Damal Belediyesi Evlendirme Memurluğuna müracaatlar hafta içi her gün 08.30-12.00 ile 13.00-16.00 saatleri arasında kabul edilir. Evlenecek çiftin birisinin oturduğu yerdeki evlendirme memurluğuna birlikte başvurmaları, evlenme işlemi (tören) farklı bir yerin evlendirme memurluğunca gerçekleşecekse evlenme izin belgesinin düzenlenmesi uygulaması, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 29.12.2020 tarih ve 140591 sayılı genelgesine istinaden zorunlu olmaktan çıkarılmıştır. Böylece evlenecek çifte ikamet yerine bakılmaksınız istediği evlendirme memurluğuna başvurabilme imkânı verilmiştir. Ancak isteyen çift, kadın veya erkeğin ikamet ettiği yerdeki evlendirme memurluğundan alacağı evlenme izin belgesi ile de evlenme işlemini gerçekleştirecek evlendirme memurluğuna başvurabilir.
Asıl olan çiftin evlendirme memurluğuna birlikte müracaat etmesidir. Ancak evlenecek kişi müracaat işlemini vekil olarak atadığı kişi vasıtası ile de yürütebilir. Bunun için mutlaka fotoğraflı özel vekâletname düzenlenmesi ve bu vekâletnamede vekâlet veren ile vekilin ve evleneceği kişinin kimlik bilgilerinin tam olması, kimlik fotokopilerinin yer alması, vekâletnamenin evlenme işlemlerinin yürütülmesi için verilmiş olduğunun açıkça belirtilmesi ve evlenilecek kişinin kimlik bilgilerinin yazılması zorunludur. Müracaat için evlenecek kişilerden biri de diğerine vekâlet verebilir. Ancak vekâlet sadece müracaat işlemleri ile sınırlıdır. Dolayısıyla vekâletname ile Medeni Kanun’da ve Evlendirme Yönetmeliği’nde geçen evlenme töreni gerçekleştirilemez.
Evlenecek çiftin birisinin ya da her ikisinin de yabancı uyruklu olması durumunda müracaat esnasında evlenme ehliyet belgesi beyan edilmek zorundadır.
MÜRACAAT ESNASINDA GEREKLİ BELGELER
- Çiftlerin son medeni hali işlenmiş güncel kimlikleri (eski kimlikler kabul edilmez),
- Altı adet renkli, vesikalık fotoğraf (siyah beyaz, fotokopi veya biyometrik fotoğraf kabul edilmez. Fotoğrafların ön cepheden, sivil giysilerle ve en geç 6 ay önce çekilmiş olması gerekir).
- Aile hekiminden veya sağlık kuruluşundan çiftlerden evlenmelerine mani bir durumun olmadığını gösterir sağlık raporu.
- Evlenecek çiftin her ikisinin ya da birisinin yabancı uyruklu olması durumunda evlenme ehliyet belgesi. Evlenme ehliyet belgesi ile ilgili işlemler belgeyi düzenleyen ülkeye göre değişebilmektedir. Ancak genel olarak:
1- Belgenin ülkesinde düzenlenmiş olması durumunda, o ülkenin Türkiye’deki temsilciliğince de tasdik edilmesi mümkündür. Ancak söz konusu tasdik işleminin temsilciliğin bulunduğu şehrin Valiliği tarafından belgedeki imza ve mührün doğruluğunun yapılmış ve düzenlenen belgelerin noter tasdikli tercümelerinin hazırlanmış olması gerekir.
2- Belge hangi şehrimizdeki konsolosluk tarafından düzenlenmiş ise o şehrin Valiliği tarafından belgedeki imza ve mührün doğruluğunun yapılmış ve düzenlenen belgelerin noter tasdikli tercümelerinin hazırlanmış olması gerekir.
3- Belgenin ülkesinde düzenlenmiş olması durumunda, düzenlenen ülkedeki T.C. Konsolosluğu tarafından imza ve mührün doğruluğunun yapılmış ve düzenlenen belgelerin noter tasdikli tercümelerinin hazırlanmış olması gerekir.
4- Apostil yani diğer adıyla tasdik şerhi bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Evlenme ehliyet belgesindeki apostil evlenme müracaatında bulunan bireyin ülkesinde düzenlenmiş ise bunun noter tasdikli tercümelerinin hazırlanmış olması gerekir.
5- Evlenme müracaatında bulunan bireyin kendi ülkesinden getirilen uluslararası evlenme ehliyet belgesi ve uluslararası doğum belgesinin ise ayrıca tasdikine gerek yoktur.
6- Evlenme müracaatında bulunan bireyin planlanan evlenme törenine kadar geçerli bir pasaport ve vizenin bulunması gerekir.
ŞAHİTLİK ŞARTLARI
- Nikâh şahidi olabilmek için ergin, ayırt edebilme yetisine sahip olmak ve şahitliği yapılan kişiyi tanıma şartı aranır. Bu şartları taşıması kaydıyla çiftin annesi, babası, kardeşi veya çocuğu da nikâh şahidi olabilir.
- Şahit olan kişi, evlenme isteğine ait iradelerin açıklanmasına dair bildirimlerin serbestçe yapıldığına, şahitlik ettiği kişinin kimliğinin doğruluğuna ve akdin yapıldığına şahitlik ettiğini beyan etmeli ve bu beyanını kütük defterine imza ile işlemelidir.
- Şahit olacak kişiler nikâh öncesi kimliklerini bilgilerin kontrolü ve gerekli kayıtların yapılabilmesi için nikâh memuruna göstermekle zorundadır.
EVLENME ENGELLERİ
- a) Hısımlık
- Üst soy ve alt soy arasında, kardeşler arasında, amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında,
- Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile eşlerden biri ile diğerinin üst soy ve alt soyları arasında,
- Evlat edinen ile evlatlığın veya bunlardan biri ile diğerinin çocukları torunları ve eşi arasında evlenme işlemi yapılamaz.
- b) Evli Olmak
Nüfus kaydına göre evli görünen bir kimse yeniden evlenemez. Müracaat sırasında önceki evliliğin ölüm, boşanma veya evliliğin her hangi bir sebeple mahkeme kararı ile son bulmuş olması halinde evlenme engeli ortadan kalkar. Buna rağmen bu durum aile kütüklerine tescil edilmediği sürece yeniden evlenme akdi yapılamaz.
- c) Kadın için Kanuni Bekleme Süresinin Dolmamış Olması
Boşanmış, evliliğin geçersiz olduğuna hükmedilmiş veya kocası ölmüş kadın, boşanma veya evliliğin geçersizliğine dair mahkeme kararı olmadan veya kocasının ölüm tarihinden itibaren üç yüz gün geçmedikçe yeniden evlenemez. Ancak kadın üç yüz günlük süre dolmadan önce doğum yaptığı veya mahkemece bu sürenin kısaltılmasına veya kaldırılmasına karar verildiği takdirde bu bekleme süresi ortadan kalkar.
- d) Gaiplik Durumunda
Gaipliğine karar verilen kişinin eşi mahkemece evliliğin feshine karar verilmedikçe yeniden evlenemez.
- e) Sağlık Raporunun Bulunmaması
KADININ SOYADI
Kadın evlenince kocasının soyadını alır ancak evlendirme memuruna veya nüfus müdürlüğüne yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.
MAL REJİMİ SÖZLEŞMESİ
Eşler arasında herhangi bir sözleşme yapılmadığı durumda mal varlıkları ortaktır. Eşler, isterlerse bir mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen rejimlerden birini kabul edebilir. Mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır. Mal rejimi sözleşmesinin taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerince imzalanması zorunludur. Resmi nikâh akdi yapılmadan kesinlikle dini nikâh yapılamaz.
EVLENME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ÜCRET TARİFESİ
Evlenme işlemlerine ilişkin ücret tarifesi 5393 sayılı Belediye Kanunu’na istinaden her yıl Belediye Meclisince belirlenmektedir. Tarife yapılan başvurunun şekline, törenin gününe ve yerine göre değişiklik gösterebilmektedir.